Čo by sme mali vedieť o tuku 2

V minulom článku som písala o nasýtených  tukoch – tukoch, ktoré sa ukladajú pod našou kožou alebo v našej brušnej dutine. V tomto článku sa zameriam na tuky nenasýtené, o ktorých tušíme, že sú prospešnejšie než nasýtené.

Čítajte viac »
Nenasýtené tuky alebo mastné kyseliny sú v potravinách rastlinného pôvodu (oleje, orechy, semiačka, avokádo), ale aj v rybách a morských plodoch a riasach. Potrebujeme ich hlavne na výstavbu bunkových membrán (toto sú tie správne tuky, ktoré majú byť v bunkových membránach a nie TMK), pre správne fungovanie mozgu, očí, uší, hormonálnej a pohlavnej sústavy a pre krásnu pružnú pokožku. Nie sú vhodné ako zdroj energie, pretože pri ich štiepení vznikajú voľné radikály a tie, ako je známe, sú taktiež vážnymi narušiteľmi nášho zdravia.

Poznáme tri skupiny nenasýtených tukov – omega 3 (ω3), omega 6 (ω6) a omega 9 (ω9) a veľmi dôležitý je pomer, v akom ich prijímame.  Konkrétne pomer ω3 ku ω6. Aby sme nemali zdravotné problémy, tento pomer by mal byť maximálne 1:4. Prečo?

Pretože keď je tento pomer vyšší v prospech ω6 , tak v tele vznikajú chronické zápaly a s nimi súvisiace choroby ako sú:

  • znížená imunita,
  • zápaly kĺbov (reumatoidná artritída),
  • srdcovo-cievne ochorenia,
  • obezita,
  • depresia,
  • psoriáza,
  • exémy a alergie,
  • suchá pokožka, vrásky.

Dnešnou stravou je viac ako jednoduché prijať dostatok ω6, pretože sú v orechoch a vo všetkých dostupných rastlinných olejoch. A tým aj vo všetkých potravinách, do ktorých sa olej pridáva pri ich výrobe. Ak si prečítate zloženie a vidíte tam napísané rastlinný olej, je vysoko pravdepodobné, že tam budú  ω6 a TMK. A pretože ω3 sú najmä v rybách a riasach, nedostávame ich toľko, aby sme ich mali maximálne 4-krát menej ako ω6. Bežne ich totiž máme až 10 až 20-krát menej (ω3:ω6 máme 1:10 až 1:20).

Teraz si možno poviete, že ani naši starí rodičia nejedli ryby, aby mali ω3 a akí boli zdraví. Áno, to je pravda, oni však nejedli potraviny zo supermarketu, jedli iba to, čo si vypestovali a dochovali, čiže pomer ω3:ω6 bol v norme.

Možno si teraz poviete, že začnete jesť každý deň ryby a je to. Toto by bola jedna z ciest, ale je dosť ťažko dosiahnuteľná, pretože nie sme prímorská krajina a ponuka kvalitných morských rýb je obmedzená. A navyše neviete, čo všetko okrem  ω3 sa rybom mäsku nachádza (ťažké kovy a iné toxíny, ktorými permanentne zaplavujeme moria a oceány).

A možno ste si práve spomenuli, že na vašej krabičke od margarínu je veľkými písmenami napísané, že obsahuje omega 3 a aj omega 6 mastné kyseliny. Budete používať tento margarín a máte vyhraté. Bohužiaľ nie. Keď sa na to zloženie pozriete pozornejšie, zistíte, že je tam veľa  ω6 a iba máličko  ω3 a z tých  ω3 je tam konkrétne iba jedna (ALA – kyselina alfa linolénová) a tá sa v našom tele musí premeniť na inú formu. A táto premena tiež nie je práve optimálna. Takže margaríny rozhodne NIE, pretože zase zvýšite hladinu  ω6.

Čo teda áno?

Na začiatok treba obmedziť nakupovanie technologicky upravovanej stravy a aspoň dvakrát do týždňa si dopriať morskú rybu. A zaobstarať si doplnky s obsahom  ω3. A pretože ponuka takých doplnkov je pomerne bohatá a aj veľmi neprehľadná, netreba kúpiť to, čo najčastejšie vidíte v reklame.

A samozrejme, toto ešte nie je všetko. Čo hľadať na etiketách a aké doplnky si kúpiť,  ktoré konkrétne omega 3 mastné kyseliny potrebujeme – o tomto bude tretia časť o tukoch.

photo by: Kent Wang
Tento obsah bol zaradený v Sám sebe lekárom. Zálohujte si trvalý odkaz.

Jedna reakcia na Čo by sme mali vedieť o tuku 2

  1. Marian povedal:

    Pri Miletičke je predajňa, kde sa dajú kúpiť rôzne druhy kvalitných čerstvých morských rýb.

Pridaj komentár