Je polievka ako prvý chod to pravé orechové?

Bežná prax v našej spoločnosti je dať si obed pozostávajúci z minimálne dvoch chodov – polievky a hlavného jedla. A dôvod pre polievku – aby sme naštartovali trávenie. Je však teplá polievka to, čo nám trávenie naozaj naštartuje?

 

Čítajte viac »
 Bohužiaľ, nie je. Polievka ako teplé a varené jedlo núti naše telo produkovať leukocyty, biele krvinky, ktoré sú veľmi aktívnou zložkou nášho imunitného systému. Čiže napádajú a likvidujú cudzie látky v našom tele a výsledkom tohto obranného procesu je hlien. A hlien je veľmi dobré prostredie pre akékoľvek mikroorganizmy a vznik infekcií.

Ale vráťme sa k polievke. Keď ju zjeme, zhromaždia sa biele krvinky v tráviacom systéme, vytvorí sa hlien a náš imunitný systém sa veľmi oslabí. A tento proces sa môže diať aj niekoľkokrát za deň – napríklad aj keď sa ráno napijeme teplého čaju alebo na večeru si dáme tiež varené jedlo. Keď sa takto „napadnuté“ jedlo dostane do žalúdka, je už pevne obklopené hlienom. Je teda husté a lepkavé a trávi sa veľmi  ťažko. A k niečomu takému, ako je absorpcia správne rozložených živín do krvi a odtiaľ do buniek, nemôže vôbec dôjsť.

Prečo naše telo berie teplé a varené jedlo ako cudzorodú látku, ktorú treba zlikvidovať? Dlho sa tento jav, nazvaný potravinová leukocytóza, považoval za niečo bežné. Veď jedlo prijímané zvonka je niečo cudzie, takže sa s tým nedá nič robiť. Pokiaľ vedci neprišli na to, že keď zjeme najprv niečo surové, leukocytóza sa zmierni, prípadne sa vôbec neobjaví – závisí to od množstva surovej stravy.

V čom je teda rozdiel? V enzýmoch, ktoré surová strava obsahuje, ale varené alebo zohriate jedlo nie. Tieto enzýmy naštartujú produkciu enzýmov v žalúdku a dvanástniku a všetko jedlo sa pekne strávi a premení na ľahko absorbovateľné živiny. Má to ale jeden malý háčik – toho surového jedla musí byť aspoň polovica z nášho obeda. V podstate čím viac, tým lepšie.

Takže ak sa ráno budíte so upchatým nosom alebo hneď po zobudení musíte smŕkať, nemusí to byť alergia, ale iba permanentné zahlienenie spôsobené tým, že jete málo surovej stravy.

Čo teda robiť, aby sme nedrancovali naše telo neustálou produkciou bielych krviniek a tvorbou hlienu?

  • Ráno si dať ako prvé vodu s citrónom alebo zeleninovú šťavu. Obľúbený čaj až potom, keď už naše telo bude pripravené na rozklad menej stráviteľných látok.
  • Obed začať niečím surovým, čiže šalát si nenechať na koniec, ale zjesť ho ako prvý.
  • A večer postupovať podobne ako na obed, prípadne varené jedlo už ani nepripraviť.

Nestojí za to zmeniť zaužívané poradie chodov? 

photo by: abbamouse
Tento obsah bol zaradený v Sám sebe lekárom. Zálohujte si trvalý odkaz.

2 reakcie na Je polievka ako prvý chod to pravé orechové?

  1. Marian povedal:

    Východiskom je teda „polievka“ zo surovej zeleniny, zmes čerstvej zeleninovej šťavy a krájanej alebo strúhanej zeleniny. Teoreticky si to viem predstaviť, prakticky zatiaľ nie.

    • Jana Mladá povedal:

      Dá sa to praktizovať celkom jednoducho: polievku vynechať a ako prvý chod si vychutnať šalát. Alebo iba zmeniť poradie: šalát, polievka, druhé.

Pridaj komentár