Je zákusok po obede to pravé orechové?

Poznáte to, od rána usilovne pracujete a tešíte sa na obed. Dáte si klasické obedové menu – polievku, mäso s ryžou alebo zemiakmi, možno šalát a dezert. A potom zaspávate pri počítači. A do rytmu vám vyhráva vaše trávenie – bublanie, škvŕkanie a možno aj kŕče.

 

Čítajte viac »
Keby ste si všetko, čo postupne zjete na obed, dali do veľkého hrnca a zmiešali dokopy, asi by sa vám to nezdalo príliš lákavé. Ale presne toto nelákavé máte vo svojom žalúdku a ten nestíha produkovať enzýmy. A pri takomto mixe je tých enzýmov potrebných veľmi veľa. V správny čas a na správnom mieste.

A tu je kameň úrazu – správny čas. Bielkoviny (mäso z vášho obedového menu) potrebujú na trávenie v žalúdku oveľa dlhší čas než sacharidy (ryža, zemiaky, sladký dezert). Tráviaci proces sa vždy nastaví na tie zložky potravy, ktoré sa trávia kratšie. V praxi to znamená, že cukry z dezertu naprogramujú metabolické hodiny na trávenie sacharidov. A výsledok je, že sacharidy sa rozložia, ale bielkoviny už nie. Rozložené sacharidy sa posunú spolu s natrávenými bielkovinami  do tenkého čreva. Dvanástnik (prvá časť tenkého čreva, ktorá začína hneď za žalúdkom) sa síce snaží proces trávenia bielkovín dokončiť, avšak nemá na to príslušné enzýmy.  A tak si tieto bielkoviny začnú v tenkom čreve hniť a kvasiť, čím sa z nich stane obľúbené jedlo pre candidu, parazitickú kvasinku, ktorá obýva naše črevá spolu s iným baktériami ako acidophillus a bifidobaktérie. A keď si túto candidu budeme pravidelne „kŕmiť“, tak sa premnoží a prevalcuje tie dobré baktérie, na ktoré sa spoliehame pri udržaní zdravia. A odmení sa nám plynatosťou, kŕčami, zápchou alebo hnačkou, trvalou únavou, zápachom z úst, bolesťami hlavy, kĺbov, svalov, aftami, alergiami alebo dokonca aj popudlivosťou alebo depresiami.

Premnožená candida dokáže aj oveľa horšie veci. Zmení sa z kvasnej formy na hubovú a svojim podhubím dokáže narušiť črevnú stenu, cez ktorú potom môžu prenikať do krvi nestrávené čiastočky nahnitej potravy, metabolity candidy alebo priamo časti candidy. Čiastočky nahnitej potravy alebo metabolity sú roznášané krvou do iných orgánov a tkanív, kde sa pekne schovajú, zapúzdria a časom spôsobia napríklad rôzne zápaly, o ktorých nebudeme mať ani tušenia, kde sa vzali. Uvoľnené časti podhubia candidy sa môžu usadiť v pľúcach alebo hociktorých iných tkanivách, kde potom rastú nové a nové podhubia a páchajú ďalšie škody.

Nestojí za to odolať tomu koláčiku po obede? 

photo by: steven.y 


 

 

Tento obsah bol zaradený v Sám sebe lekárom. Zálohujte si trvalý odkaz.

Pridaj komentár